Vrhunska laktaška vina

Poslednjih nekoliko godina, na području opštine Laktaši širi se proizvodnja veoma kvalitetnih sorti vina.

Podrum „Đukić“ je vinarija koja  u Slatini, nedaleko od banjskog kompleksa, posjeduje vinograd od dva hektara na nadmorskoj visini od 210 do 250 metara i još tri hektara kooperantskih vinograda mladog zasada. Osnovni cilj vinarije „Đukić“ je proizvesti što orginalnija, zrela i harmonična teroar vina intenzivne arome i jasnog izražaja. Najpoznatije sorte vina „Đukić“ su Šardone, Rajnski rizling, Košuta (sovinjon blan, muskat otonel) i Angel (rebo, merlo). Ova vina, na lokalnim sajmovima i takmičenjima nižu brojna priznanja i nagrade u sve većoj konkurenciji banjalučkih vinskih brendova kao što su vinarija „Jungić“, prnjavorski „Kastel“ i drugi.

Vina vinarije Đukić možete naći u sledećim ugostiteljskim i trgovačkim objektima:

U Laktašima: Hoteli Ćubić, A plus i Braća Đukić, Pansion Bijeli Dvor
 
U Banja Luci: Marčelo, Hotel Bosna, Marko Polo, My Way, Mala stanica, Monako, Obala, Vila Vrbas,  Citadela, Orhideja, Vinski bar Provansa, Brvnara, Lovački bar, Rojal Romanov, Aquana
 
Vina iz ponude Šardone i Angel mogu se kupiti u Swisslion slatkim kućama i Didaco prodavnicama.
 
Kontakt:
telefon: +387 (0) 65 610 140
Web: http://www.podrumdjukic.com
 
 
Vinarija „Bonaventura“ koje se nalazi u okviru Banjolučke biskupije, proizvodi bijelo i crno vino sorti Rajnski rizling i Cabernet, sa vlastitog vinograda podignutog 2003. godine u krugu Italijanske crkve u Mahovljanima Projekt vinograda izradili su stručnjaci poznate kantine „LaVis“ iz Trenta, Italija, koji vinariji “Bonaventura” već godinama pružaju sveobuhvatnu vinogradarsku i vinarsku stručnu pomoć.
 
Proizvodi vinarije Bonaventura mogu se kupiti u trgovačkim centrima “Moj market”.

Kontakt:
telefon: +387 (0) 51 487 121 
Fax: +387 (0) 51 489 212  
Mob: +387 (0) 65 092 107  
E-mail: info@vinogradi-bonaventura.com  
Web: http://www.vinogradi-bonaventura.com/

Vino “Popović” je privatna vinarija dalmatinske porodice Popović, koja ima preko 200 godina dugu tradiciju uzgoja vinove loze. Ono što priči o vinu “Popović” daje neobičan ton je činjenica da je vlasnik vinarije bio prinuđen da svoje znanje i dugu tradiciju u vinogradarstvu, iz Dalmacije prenese u laktaško naselje Trn, područje na kojem do tada nikada nije bilo vinograda. Danas, čokoti Rajnskog rizlinga, Moldavije, Šardonea i Gamea, godišnje daju oko četiri hiljade litara veoma kvalitetnog vina.
 
Kontakt:
telefon: +387 (0) 51 584 819; 065/866-217
 
Aleksini vinogradi
 
Vinarija i vinogradi "Aleksini vinogradi" nalazi se u naselju Slatina, Babića brdo. Proizvodnja ovog vina ima desetogodišnju tradiciju a od 2009. godine, kvalitetne sorte ovog vina počinju da osvajaju sve više i više nagrada.
 
Vinarija “Laktaši”
 
Vinarija“Laktaši“ se nalazi u sklopu Hostela “Laktaši“. Vinarija posjeduje vinski podrum sa vrhunskim kvalitetnim sortama vina „Merlot“, „Tamjanika“, „Chardonnay “, „Vranac“ i konobu za degustaciju opremljenu u starinskom stilu, kapaciteta 50 mjesta.
 
Kontakt tel: +387 (0) 65 679 038
                    +387 (0) 65 879 999
E-mail: vinarija.hostel.laktasi@gmail.com