Biciklizam-planinarenje

Planinarenje/orijentiring

Da biste upoznali neko područje, ljude i običaje najbolji način je pešačenje, ako vam to vrijeme dozvoljava. Šume, ravnice, vrhovi planina, nacionalni park Kozara, sela i varoši, pravi su izazov za dobre pješake. Pored rekreacije i fizičkog zadovoljstva, uživanja u prirodnim ljepotama i rjetkostima, bićete u prilici da vidite i brojne kulturno-istorijske spomenike koji se nalaze na području opštine Laktaši.

Na području opštine Laktaši radi i egzistira Planinarsko-ekološki klub „Kozara“, Laktaši, osnovan 2008. godine. U skladu sa pravilima svih evropskih planinarskih asocijacija, osnovne aktivnosti kuba su:

• Planinarenje;
• Orijentiring;
• Biciklizam;
• Alpinizam;
• Očuvanje životne sredine;
• Markiranje i postavljanje pješačkih, biciklističkih atletskih i konjičkih staza;
• Vodička služba;
• Gorska služba spašavanja i sl.

Klub „Kozara“ organizuje i različite sportske manifestacije u kojima mogu učestvovati svi zainteresovani, a najznačajnije su:

1. Kozarski maraton, dvodnevna manifestacija međunarodnog karaktera, sa stazama od 3 km do 150 km (septembar);
2. Osmomartovski uspon na Lisinu (mart);
3. Transferzala vrhovima Kozare, (maj)
4. Transferzala Kočićevim stazama - planina Manjača, (oktobar).

Članovi kluba su postavili i markirali preko 250 km pješačkih, biciklističkih i atletskih staza, uglavnom na Kozari, a trenutno je u pripremi 40 km konjičkih staza od Barlovaca do Mrakovice. Važan je podatak da se od Laktaša, ovim stazama može stići čak do Mrakovice, manastira Moštanica i banje Mlječanice. Na području Slatine, urađena je staza koja vodi do neobične kamene kugle, jedne od zanimljivosti koja se nalazi na području opštine Laktaši.

Klub takođe radi i na izgradnji i uređenju planinarskih domova na području planine Kozare a planinarima i turistima na raspolaganju su sledeći smještajni kapaciteti:

1. Kozarac, planinarski dom smještajnog kapaciteta do 50 ležaja;
2. Mrakovica, više smještajnih objekata kapaciteta do 200 ležaja;
3. Planinarski dom kod Turjaka (opština Gradiška), 20 ležaja;
4. Planinarski dom na Previji, 20 ležaja i drugi.

Za navedene aktivnosti, klub raspolaže iskusnim i školovanim kadrovima koji su na raspolaganju svim zainteresovanim pojedincima i grupama. Za sve dodatne informacije kontakt telefon je: +387 65 587 350 (gospodin Duško Blažić).