ТУРИЗАМ У ДОБА "КОРОНЕ"

Татјана Михајловић
17.03.2020

Упркос чињеници да смо на прагу прољећа, најљепшег годишњег доба, кад би све око нас тебало бити весело, раздрагано, инспиративно, суочавамо се са нечим што је у овом моменту јаче од жеље за лијепим. Мораћемо хедонизам оставити по страни, а на највећи могући ниво подићи хуманост, храброст, одговорност. Вирус звани корона учинио је своје. 

Не знам колико ћемо успјети, али свакако можемо покушати испоштовати препоруке стручњака, како бисмо смањили ширење вируса.Тек о томе врло мало знам. 

Kолико се брзо шири овај вирус? Неки људи ће рећи “има само пар стотина заражених, то није ништа”.

Нама људима није интуитивна математика епидемиологије, имамо лажни осећај да “то није ништа”. 

Углавном... Ево приче која то сликовито објашњава, на коју ме подсјетио Исток Павловић:


ЛЕГЕНДА О ИЗУМИТЕЉУ ШАХА 
Човјек који је смислио игру “шах”, негде у 13. вијеку, показао је свом краљу нову игру. Kраљ је био одушевљен овом игром.


- “Ово је сјајно, шта желиш да ти дам као награду што си направио овако добру игру?”, питао је краљ

- “Ја бих желио жита”, рече изумитељ

- “Наравно! Kолико жита?”

- “Хтио бих на ово прво поље шаховске табле да ставимо једно зрно жита. Затим на друго поље два, па на следеће 4, па 8 па 16, па 32 зрна жита… сваки пут дупло више, и тако до оног последњег поља на табли.”

- “Па то је баш мало жита! То није никаква награда за тебе! Јеси ли сигуран да то желиш?”, питао је краљ

Изумитељ је инсистирао да то буде његова награда. Kраљ је помислио “каква будала, продао ми овако добру игру за мало жита”, и дао својим математичарима да израчунају колико је то жита и да исплате човјека.

Међутим, када су математичари израчунали, дошли су до податка да је то 18,446,744,073,709,551,616 зрна жита, односно да би требало да се посију 4 планете Земље цијелом површином да би се толико жита направило.

Према тој легенди, краљ је био одушевљен мудрошћу овог изумитеља и позвао га је да му буде савјетник.

Иста ствар се дешава са вирусом. У овом тренутку, ми видимо веома мало зрна жита на табли (број обољелих) и лако можемо да се преваримо како то није ништа страшно. Али ако сваки обољели у просеку зарази још двоје (сасвим реално када не бисмо ништа предузели), онда би математика била иста као на овој табли.

Зато је битно да будемо у кућама и да немамо контакт са људима, јер математика је јасна - број обољелих може да опада тек када једна обољела особа у просјеку зарази мање од једне нове особе (на пример, 0.8). Све преко 1, води у математику шаховске табле са огромним цифрама.

Можемо ми то.

Док траје овај период у којем смо сви код куће, пасоши одмарају на дну ладице, а ми се дружимо са породицом има начина да учинимо ове дане занимљивима. 

Укуцајте http://www.laktasiturizam.org/ у Гугл претрагу, уживајте мало у виртуелном приказу наших лијепих Лакташа, направите план шта ћете све обићи кад прође ово корона "лудило". 

И не заборавите! Око нас живе људи старијег животног доба, који  у овим тренуцима требају нашу помоћ. Питајте их шта им треба, донесите намирнице из продавнице, прошетајте њиховог кућног љубимца...и то може бити туризам.

Онај људски!

Који шири праве вриједности...од којих се постаје "карактер", и примјер свима. Тек тад наши виногради, бање, укусна храна, домаћински "штих" имају смисла, и прави су амбасадори Лакташа.


До следећег текста....Остајте ми здраво!