Вријеме је за пикник, АЛИ У СВОМ ДВОРИШТУ

Татјана Михајловић
14.04.2020

Пикник. 

Ријеч енглеског поријекла која представља облик забаве и уживања у храни на отвореном простору. 

Пикник се у данашње вријеме обично одржава током недељног послијеподнева или у вријеме празника. Пикници су, обично љепши за вријеме ведрог, топлог дана.

Дакако, веома је битно које ће место за пикник бити изабрано. Обично је то нека зараван близу воде, окружена шумом, гдје се истовремено може препустити благородном утицају сунчевих зрака, али и склонити се у хладовину коју праве стабла.



Звучи примамљиво? Зашто да не?  Само овај пут, умјесто неког пропланка и ливаде, бирамо своје двориште. Евентуално терасу или балкон. Ви који немате ни то – и дневни боравак је у реду. Битна је воља и жеља, и да пустите машти на вољу.

За овај необични пикник биће довољно да понесете једну карирану декицу, и корпу у којој ће се наћи за сваког понешто. Кад сједнете, окружени топлим сунчевим зракама, и опије вас мирис оцвалог дрвећа, наздравите прољећу и птицама које ових дана цвркућу гласније но икад. 

Чиме наздравити? Извуците из корпе ту ракију од дуње, шљиве, кајсије... Уосталом породица Протић ће вам препоручити ону праву, јер они производе ракију која зна само за похвале. А наша је, домаћа.

Нека се нађе уз ракију и понешто слано... необично, пикантно, несвакидашње. Нека то буде сир. Наш домаћи. Породица Мијатовић зна како. Њихово домаћинство је идеална адреса на којој се може наћи воће, поврће, производи од млијека, али и топла људска ријеч и домаћинска добродошлица. Довољно да ваш пикник учини савршеним.

Сад већ пред собом имамо занимљив призор. Шаренило које мами поглед, тјера воду на уста. Ако се случајно деси да вам се придружи и која пчелица, немојте се изненадити. Препознала је мед који је она лично сакупљала, баш ту у комшилуку код наших пчелара из Удружења „Пчела“ Лакташи. Они су нам у корпу убацили теглицу меда, да се нађе и заслади овај савршени дан.

Шта би се још могло наћи у корпи?

 Брижна мајка ће, мислећи о дјеци која се играју у трави, сигурно понијети нешто да их заштити од крпеља. Знамо са сигурношћу да је то мјешавина етеричних уља коју производи „Лидер ММ“, о томе нам је све рекла Мирела Ковачевић, свјетски а наш ароматерапеут.

Тата ће у корпу убацити Горштак пиво, јер нема бољег, он тако каже. Кад га питамо зашто, он каже јер је НАШЕ. ДОМАЋЕ.

А наша, домаћа су и вина из винарија Ђукић, Поповић, Чешљевић, Бонавентура, из Алексиних винограда.

Домаћи су и сиреви од породице Грковић, домаћи је чувени сир Трапист из земљорадничке задруге Ливач.

Домаћи су производи који нам долазе из Удружења жена „Даница“, из домаће радиности „Копча“, домаће радиности „Жарић“...

Пуна је она наша карирана декица с почетка приче. Све сами домаћи производи, који чекају да их потражите.

Немојте да вам буде тешко. Ако их не можете пронаћи, у Туристичкој организацији општине Лакташи ће вам радо објаснити како до домаћих произвођача.

Јер, КУПУЈМО ДОМАЋЕ, сад више него икад!