Култура и традиција


Очувањем и промоцијом културе фолклора и народног стваралаштва овог краја, већ 30 година бави се Културно-умјетничко друштво “Славко Мандић” из Лакташа. Поред резултата на међународној сцени, њихови наступи и концерти у Лакташима, увијек су права атракција. Располажу са великим бројем народних ношњи а реконструкција народне ношње Лијевча поља, урађена је по узору на оригиналне дијелове прикупљене теренским истраживањем.


Међутим, љубав према традицији и култури свог народа у Лакташима показују и институције и појединци. С циљем очувања старих заната, Туристичка организација Лакташи је реализовала пројекат “Опанчарство”, захваљујући којем је заинтересованим полазницима одржана бесплатна обука израде традиционалне обуће-опанака.


Широм свијета, културу и традицију лакташког краја, кроз музику представља једна од најквалитетнијих и најтраженијих етно-група у региону, етно група „Траг“. Групу „Траг“ чине врхунски музичари из Републике Српске а њихова мисија је да пронађу и одаберу најљепше традиционалне народне пјесме, да их оживе у свом аранжману, удахну им дух своје генерације и утисну им лични, креативни печат.


У општини Лакташи, још увијек је могуће видјети поједине примјерке старих облика градитељства који су стари стотину и више година. Старе ригловане куће па чак и понека брвнара, мљечари, амбари, кошане и други пратећи објекти праве су драгоцјености и ријеткости које свједоче о народном градитељству на овим просторима.


У појединим сеоским домаћинствима, брижно се чувају примјерци старог покућства, оруђа, намјештаја, старих ношњи и других старина. Нека домаћинства посједују праве мале породичне музеје.


На овдашњим рјечицама и потоцима, сачувано је и неколико старих воденица које просто плијене пажњу не само својом интересантном архитектуром, већ и изузетним опуштајућим амбијентима у којима се налазе. Већина их је још увијек у употреби.


У многим угоститељским објектима служе се традиционална јела и пића.