Украјинска црква


Давне 1886. године, аустроугарске власти на подручје лакташке општине досељавају Пољаке и Украјинце, углавном из Галиције и Буковине. Два народа су 1901. године саградила цркву у којој су се одвијала богослужења за римокатолике Пољаке и гркокатолике Украјинце, све до тренутка када је та богомоља постала премала, па су се Украјинци одлучили да у селу Деветина изграде своју богомољу.

Црква је изграђена 1938. године, а чињеница да је у то вријеме изграђена за само три године говори о томе колико је била јака воља и жеља народа да има нешто своје. Овај храм је мјесто на којем локално украјинско становништво чува своју културу и традицију али је и главно ходочасничко мјесто за све Украјинце из бивше Југославије.

Црква се налази у прелијепој стогодишњој храстовој шуми, а посебан куриозитет испред цркве представљају камене стијене за које се вјерује да имају исцјелитељска дејства, тако да ово мјесто из године у годину постаје све посјећеније, како због цркве, тако и због стијена.

Већ годинама уназад, у оквиру манифестације „Лакташко љето“, испред цркве се одржава „Червона калена“, смотра украјинског културно-умјетничког стваралаштва. Том приликом у Деветини се окупе бројна удружења украинаца из БиХ и сусједних земаља, а посјетиоци уживају у њиховим темпераментним играма и пјесмама.