Како до нас


На сјеверу Републике Српске, односно сјеверозападу Босне и Херцеговине, четрдесетак километара од границе са Хрватском, налази се општина Лакташи у којој живи око 38.000 становника. Сједиште општине је градић Лакташи, са око пет хиљада становника, а већа насеља су још Трн, Слатина, Александровац и Кришковци. Од Бања Луке, културног и административног центра Републике Српске, Лакташи су удаљени 20-ак километара.

Лакташи се налазе на просјечној надморској висини од 125 метара. Кроз општину Лакташи протиче Ријека Врбас која ју дијели на два дијела. Жупски дио се налази на десној обали Врбаса, а лијевчанско-поткозарски на лијевој.

Лакташи су због свог географског положаја одувијек били добро повезани саобраћајницама које су везивале западну Европу са Јадранским морем. Кроз предио данашњих Лакташа, још у доба Римљана, пролазио је један од главних путева од Јадранског мора до ријеке Саве и Паноније који је повезивао Салону (Солин код Сплита) и Сервитиум (Градишка), гдје се спајао са магистралним путем Сисциа (Сисак) – Сирмиум (Сремска Митровица). Магистрални пут М-16 пролази кроз Лакташе и на доста мијеста се поклапа са некадашњим римским путем. Лакташи су и у данашње вријеме транзитно подручје које пресјецају фреквентне саобраћајнице. Велики значај за повезаност општине Лакташи са европским метрополама има аеродром Бањалука који је удаљен свега 3 км од центра града.

Осим повољног гео-стратешког положаја, Лакташи се могу похвалити и огромним природним богатсвом. Блага и угодна клима, плодно земљиште, шуме, богата хидрографска мрежа, само су неки од разлога због којих су Лакташи били насељени још у праисторији. Међутим, оно по чему су Лакташи постали надалеко познати јесу термо-минерални извори. Од укупно девет бања у Републици Српској, у Лакташима се налазе чак двије а то су Бања Лакташи и Бања Слатина, од давнина познате по чудотворним изљечењима и благотворним дејствима на људски организам. 

У данашње вријеме, главне саобраћајнице које воде до Лакташа су магистрални пут М-16 и ауто пут Градишка-Бања Лука. Користећи ове путне правце, Лакташи су само тридесетак километара сјеверно повезани са ауто путем Загреб-Београд и другим значајним међународним правцима. 

Још једна важна саобраћајница која пролази кроз Лакташе је и ауто пут “9. јануар”, којим се лако и брзо стигне до Добоја.