Италијанска црква


Након велике природне катастрофе 1882. године тј. поплава које су погодиле италијанске регије Тренто, Венето, Фурланија, водене бујице су однијеле не само куће него и читава имања, остављајући за собом само пустош. Неколико десетина породица из околине града Трента, одлучило је потражити бољу будућност у предјелу сјеверно од Бањалуке, тачније у селу Маховљани. Први тиролски Италијани стигли су у Маховљане 20. септембра 1883. године и образовали Тиролску колонију.

Досељеници су формирали пољопривредна добра на којима су узгајали поврће, воће и винову лозу, а од грожђа су правили познато вино. У Тиролској колонији у Маховљанима је према попису из 1921. године живјело је 538 Италијана.

Жупна црква посвећена св. Фрањи Асишком саграђена је 1902. године умјесто привремене црквице коју су одмах по свом доласку у Маховљане за своје вјерске потребе саградиле италијанске породице. У оквиру цркве је отворена Римокатоличка основна школа коју су водиле сестре Драгоцјене Крви Исусове.

Црква је једнобродна грађевина са издуженим правоугаоним олтаром који је за по један метар ужи од брода цркве. Уз олтар су два нижа крила-сјеверно сакристија, јужно погребна капела, а високи звоник прислоњен је уз југозападни угао фасаде. Унутрашњост је покривена дрвеном таваницом, подница је новија (из обнове 1992. и 1998. године), над припратом је хор, а са страна олтара су постављени дрвени кипови Христа и Богородице из 19. вијека. Црква св. Фрањо Асишки је споменик под заштитом државе.

У дворишту цркве налази се споменик који су 2013. године подигли потомци маховљанских Италијана. Споменик је у облике три шпицасте планине, а на споменику су написана презимена и године рођења свих досељеника. Такође на споменик је угравирана катастарска карта с посједима свих италијанских породица које су живјеле у Маховљанима.

Године 1939. долази до исељења већине Италијана који су живјели на подручју Лакташа, осим неколико породица чији су потомци и данас у Лакташима.

У окружењу цркве, која се налази на лијепом видиковцу, налази се велики црквени виноград и винарија „Подруми бањалучке бискупије“ која производи квалитетне сорте вина „Бонавентура“. Ово мјесто је веома посјећено од стране туриста и осталих посјетиоца, а у последње вријеме и организованих група којима се нуди дегустација вина и чувеног сира „Трапист“.