ЗЗ ЛИВАЧ

Бањалучки сир Трапист и чувено пиво Траписта се не производе у Бањој Луци. Мало људи зна ову чињеницу, а ја у сарадњи са Туристичком организацијом општине Лакташи вам доносим причу о једном од најуникатнијих деликатесе свијета која је дио наше традиције.  

Траписти су посебан ред католичког свештено-монаштва које је настало средином 17. вијека у манастиру Ла Трап, након тога почели су се ширити по свијету и тако су дошли на 95 локација у цијелом свијету, између осталог и у Бања Луку. Својим доласком развијају своју културу, започињу штампарију, почињу производњу пива и производњу чувеног сира, чији је рецепт тајна која се преноси са кољена на кољено. Нигдје не постоји писани траг рецепта, па је то нажалост био и разлог да након смрти посљедњег редовника останемо ускраћени за производњу овог гастрономског бисера. Захваљујући дивној екипи ЗЗ "Ливач" из Александровца и преговорима католичке заједнице са редом Траписта обављена је едукација и поново се овдје производи пиво и чувени сир. Оно што је важно споменути да је све по стандарду из Француске, то је и обавеза која се мора испоштовати.  

Наравно као и што видите на фотографијама, овдје се и налази музеј који приказује историју и живот овог реда. Такође ту се налази и молитвеник Траписта и оригинални знак који се лијепи на сир, као и одоре овог реда. Све под слоганом “Ора ет лабора” (“моли и ради”) који је животна водиља овог реда. Уколико желите овдје купити сир цијена је 24 КМ по килограму, а ова сјајна четири пива су 10 КМ у комплету и сјајни су поклони за вама драге људе.   

Да ли волите сир "Трапист"?

Аутор: Зоран Матић