На чокоту на пропланку сазрело је грожђе рано

Татјана Михајловић
09.09.2020

На чокоту на пропланку сазрело је грожђе рано,још је оно мила моја још је оно неубрано...Кад год размишљам о вину, стихови сами крену да се нижу.Сјетих се фебруара, и наших виноградара кад су ономад, о светом Трифуну обрезивали лозу. Лијепи дани били, вријеме идеално, обећавали су добру бербу. 

И ево, јесен на прагу. Сваки чокот вуче снагу из ово мало сунца што нам је остало.Кад пукне поглед преко Слатине и Маховљана нарасте срце од милине. А ни Гламочани не заостају. Редови винове лозе поносно стоје, као да знају да маме уздахе случајних пролазника.

Ако погледате према Маховљанима, поглед ће вам пасти на редове ризлинга, који својом бојом краси и јутра и вечери око Италијанске цркве.
Ово  је иначе сорта бијелог грожђа која потиче из долине ријеке Рајне у Немачкој. Сматра се након шардонеа и совињон блана за трећу најважнију врсту. Познат је још и као рајнски ризлинг. Вино од овог грожђа је сладуњавог укуса, а подсећа на мед, зреле јабуке и лимете.

Звучи занимљиво? Апсолутно! Али док год не осјетите тај укус лично, све што пише није довољно.Зато вас у винарији "Бонавентура" очекују љубазни домаћини, који ће вас угостити у коноби препуној традиције и историје. Са намјештајем какав су имале наше баке, и са столњацима и пешкирима које су везле вриједне руке лијевчанских жена.

Кад једном пробате рајнски ризлинг из наших винограда, увијек ћете се враћати по још. А разлог више да се вратите је још једна врста вина коју можете пронаћи у лакташким виноградима. То је каберне совињон. Kаберне совињон спада у најраспрострањенија грожђа на кугли земаљској, а самим тим вино од те сорте међу најчешћа и најпопуларнија вина. Kоји су разлози баш толике популарности ове не тако древне сорте?

Многобројни!

Ако посматрамо особине овог вина, каберне је воћан али не и пуна кошара меког или џемастог воћа као што је мерло најчешће. Пуније обојен, гдје се креће од тамно црвене до готово пурпурно љубичасте боје, снажнији је, препун ароматских слојева и често захтјева декантирање како би отпустио све своје „бијесне атове“ те сервирао најпрефињеније ноте. Уз готово све могуће црне и црвене бобице, шљиве, љековито и друго биље, врхунски, а посебно дужи низ година одлежали каберне почастиће вас можда аромама разноврсних бибера, коже, кедровине, љубичица, дувана па и мине од оловке. 

Затворите очи, пустите неку лагану музику и покушајте себи дочарати све ове набројане мирисе и окусе...

Не иде?

Нема везе!

То је само разлог више да дођете у Лакташе и да на прави начин осјетите сву љепоту арома из наших винограда.

Чекамо вас!